dijous, 28 d’octubre del 2010

Una xerrada sobre la situació de la llengua al País Valencià obre el Correllengua de Tàrrega

Després de tres segles i mig de persecució política i lingüística, la realitat que es viu avui als Països Catalans és encara de conflicte lingüístic. La lluita per la conservació del català ha esdevingut una necessitat vital per a la nostra nació. La situació de bilingüisme oficial no constitueix una bona solució per al conflicte lingüístic i per a la normalització de la llengua catalana. L’apel·lació al bilingüisme, a més, sol servir només com a tapadora per obviar situacions claríssimes d’injustícia, d’opressió o de subordinació. Tanmateix aquest no és l’únic fenomen contrari a la normalització de la llengua catalana, també ho és la seva divisió, tal i com estan promovent alguns sectors del País Valencià.

La llengua esdevé un element bàsic de la nostra identitat col·lectiva i un element clau per a la plena integració de les persones nouvingudes. Cada dia són més els ciutadans que perceben el procés de substitució lingüística que pateix la llengua catalana: mentre el coneixement de la nostra llengua avança i hi ha més persones que saben parlar-la i escriure-la, l'ús social de la llengua disminueix. El català no només es parla al Principat i, per això, no em de confondre que el seu ús social a l’Urgell és el mateix a totes les comarques dels Països Catalans. Hi ha molts territoris en què el castellà (i no cal dir el francès) està prenent espai al català i l’ús social de la llengua ha retrocedit i està retrocedint en les darreres dècades. Els governs del País Valencià o d’Aragó, en allò que ocupa a les comarques de la Franja de Ponent, porten anys arraconant o posant traves per a l’ús i prestigi de la nostra llengua.


Si l’any passat aquesta xerrada ens serví per apropar-nos i conèixer millor la situació sociolingüística i nacional de la Catalunya Nord, aquest any és l’hora d’apropar-nos a la realitat que viu la nostra llengua al llarg del País Valencià. El proper 29 d’octubre a les 8 de la tarda tindrà lloc a la sala annexa de la Biblioteca Comarcal una xerrada a càrrec de dos membres d’Escola Valenciana. Vindrà Amanda Gascó, la cap de comunicació de la federació, i Anna Gómez, membre de Reviscola, una de les entitats juvenils que la integren. Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua (FEV) és una entitat cívica formada per 24 associacions comarcals. El seu principal objectiu és la normalització lingüística en tots els àmbits d'ús de la llengua, amb especial incidència en el sistema educatiu valencià. Ens parlaran breument de la situació sociolingüística del País Valencià i, sobre tot, de com funcionen, del motius pels quals varen començar i de la seva necessària tasca avui en dia. És molt convenient recordar les paraules que digué l’escriptor i gramàtic de Castalla (l’Alcoià) Enric Valor referint-se a la nostra llengua: “El nostre valencià, el català de tots”.

Us hi esperem!


Associació Cultural Guixanet

Col·lectiu Perquè Vull!

Casal Popular Lo Clot de l’Infern