diumenge, 3 d’abril del 2011

Concert reivindicatiu al tren entre Tàrrega i Cervera

El passat diumenge 27 de març tingué lloc el Festival Independent “Aquest tren va massa lent”, entre les ciutats de Tàrrega i Cervera. Es tracta d’un concert, d’una acció de caire festiu i reivindicatiu que denuncià, simplement, un fet al qual tots els ponentins hi estan ben avesats: “el tren de la Plana que va de Tàrrega a Barcelona tarda unes tres hores per recórrer els 120 quilòmetres aproximats que separen la capital de l’Urgell i Barcelona”, argumenten els cantants.

Membres dels grups targarins de Naraina i Dolton n’han estat els impulsors i organitzadors. Han rebut, també, el suport musical i actiu de Comandante Rock, El Petit de Cal Eril, La Terrasseta de Preixens, Pànic i els Grallers de la Barra de Tàrrega. Els organitzadors asseguren que el motiu del festival és “reivindicar una línia ferroviària que enllaci dignament les Terres de Ponent i la ciutat de Barcelona”. Volen “un transport públic assequible i adequat” i demanen “deixar de ser els protagonistes d’aquest còmic ranci i centralista”. Recorden que “per anar de Lleida a Barcelona fent ús del tren Alvia o del tren Avant, que baixen fins al Camp de Tarragona i recorren quasi dos vegades la distància del tren de la Plana, es tarda una hora i quart aproximadament”. A més, opinen que “la línia que va de Lleida a Barcelona que passa per Manresa tarda molt més del que pot considerar-se raonable”.

A l’andana, tot esperant el tren, ja hi havia la música dels grallers i tamborers. El concert s’inicià a les 16:22 dalt dels dos últims vagons del tren a Tàrrega en direcció a Barcelona al ritme de garrotín, el cant improvisat per excel·lència de les comarques de Ponent. Els garrotins que es pogueren sentir foren d’aquest estil: “Aquest tren va massa lent, faci aire o faci vent, potser aniria millor si tornés a anar amb carbó”. Així fou tot el trajecte fins a Cervera, on arribà el tren a les 16:33. Allí hi havia muntat un equip de so. Després de l’actuació dels targarins Dolton, el Carlitos, cantant de Naraina, llegí el manifest del Festival que acaba dient: “Tardem massa estona per arribar a Barcelona”. L’actuació seguí amb cançons de El Petit de Cal Eril, Comandante Rock i Naraina. Hi havia persones de diverses edats, inclosos nens i nenes: tot un acte que va saber lligar reivindicació, alegria, iniciativa i cultura populars. Acompanyà tot el trajecte el cap gros de la Rosalia de Tàrrega, molt estimada per grans i petits. Durant el concert, els grafiters de La Reserva pintaren un grafit en una tela. A les 17:35 s’encaminà la tornada a Tàrrega amb un altre tren i aquest cop els músics amenitzaren el transport amb rumba catalana i altres ritmes. En un dels dos vagons no pararen, tampoc, de tocar cançons del seu repertori els grallers de la colla popular targarina.

A l’acció hi assistí premsa local i prop d’unes 100 persones. A més dels grups musicals, els han donat suport l’Associació Guixanet, ICV de Tàrrega, el col·lectiu Perquè Vull!, La Reserva i el Casal Popular Lo Clot de l’Infern.