dimecres, 9 de març del 2011

Taller sobre el patriarcat a Tàrrega


Com era previst, el passat divendres, en motiu de la Diada del 8 de març de les dones treballadores, tingué lloc una xerrada-taller a la sala adjunta de la Biblioteca Comarcal sobre el sistema patriarcal, o el que seria el mateix, sobre el sexisme en la societat i les opressions que pateixen les dones. La intenció era saber què és el patriarcat, com es manifesta, quines conseqüències té i com se’l pot combatre. Les encarregades de conduir el taller foren dues membres de Cau de Llunes - Assemblea Feminista Revolucionària de Tarragona.

L’acte consistí en una primera part més explicativa, en què aparegueren conceptes com violència de gènere, opressió, sexisme, masclisme, homofòbia, heteronormativitat (l’acceptació social més o menys conscient que entén que l’heterosexual és l’única sexualitat existent), discriminació, poder patern... I una segona part de debat obert i diàleg. La idea era trencar amb el típic esquema de xerrada i buscava la implicació dels assistents, al voltant d’una vintena de persones de totes les edats. Des de diferents punts de vista, s’analitzà l’opressió que encara pateixen les dones: ja sigui la pressió estètica que marca socialment el model de cossos de les dones en la publicitat i els mitjans de comunicació, entre d’altres; els rols de gènere o allò que socialment s’espera d’una dona pel sol fet de ser dona, com la seva actitud, comportament, llenguatge, aspiracions...; el fet que és la dona qui encara realitza majoritàriament les tasques de la casa o cura de familiars, si és el cas; o la també desigualtat salarial que perjudica les dones, entre moltes altres.



Entenem que totes aquestes diferències també són violència de gènere i que malgrat no és una violència directa o explícita cal entendre que les desigualtats socials o econòmiques i les pressions que de diferents formes i subtileses pateixen les dones són un injust predomini de l’home sobre la dona. Cal prendre’n consciència i actuar conseqüentment. La igualtat no arribarà solament amb una igualtat salarial, cal eliminar prejudicis, sexismes i fòbies. Cal tenir molt i molt present, a més, que el patriarcat existeix i que, dissortadament, és manifesta en cada moment; a més, concloguérem que el patriarcat, tot i que de manera diferent, també afecta els homes.

Contra tot tipus de sexisme: destruïm el patriarcat!

Col·lectiu Perquè Vull!

Casal Popular Lo Clot de l’Infern