dilluns, 26 d’octubre del 2009

El proper divendres 30 i dissabte 31 d'octubre es celebrarà la sisena edició del Correllengua a la ciutat


Després de tres segles i mig de persecució política i lingüística, la realitat que es viu avui als Països Catalans és encara de conflicte lingüístic. La lluita per la conservació del català ha esdevingut una necessitat vital per a la nostra nació. La situació de bilingüisme oficial, no constitueix, una bona solució per al conflicte lingüístic i per a la normalització de la llengua catalana. L’apel•lació al bilingüisme, a més, sol servir només com a tapadora per obviar situacions claríssimes d’injustícia, d’opressió o de subordinació. Tanmateix aquest no és l’únic fenomen contrari a la normalització de la llengua catalana, també ho és la seva divisió, tal i com estan promovent alguns sectors del País Valencià.

Avui dia, i encara amb més motiu davant dels reptes de la construcció europea, ens cal enfortir la nostra personalitat com a poble. En aquest sentit, la llengua esdevé un element bàsic de la nostra identitat col•lectiva i un element clau per a la plena integració de les persones nouvingudes.
Cada dia són més les ciutadanes i els ciutadans que perceben el procés de substitució lingüística que pateix la llengua catalana: mentre el coneixement de la llengua catalana avança i hi ha més persones que saben parlar-la i escriure-la, l'ús social de la llengua disminueix.

Si aquest procés no s'inverteix, la llengua catalana entrarà, fatalment, en fase terminal. Davant d’aquesta situació, a la llengua catalana li queden dues alternatives: la substitució definitiva per part de l’espanyol i el francès o bé la plena normalització com a llengua preeminent i comuna arreu dels Països Catalans.

D'aquí, la necessitat de mobilitzar, un altra vegada, la societat civil catalana aprofitant el dinamisme que ens ha caracteritzat al llarg de la nostra història. Per aquest motiu hem preparat uns actes festius i reivindicatius que pretenen arribar a gent de totes les edats:

Divendres 30
20h Biblioteca: Xerrada sobre l’estat de la llengua a la Catalunya Nord
21h Plaça Major: 2on Concurs de Porronaires, i sopar-tastet

Dissabte 31
17h Jardí Ateneu: Cercavila amb: La Fal•lera Gegantera, Esbart Albada, Pio Guantxo i Rosalia, Youngers Batucada, Dimonis de la BAT i Grallers de la Barra
18h Pati: espectacle infantil amb Albert Show
Xocolatada i castanyes, amb l’Agrupament Escolta
23h Sala Mercat: concert gratuït amb
DIJOUS PAELLA
EL BELDA I EL CONJUNT BADABADOC
ESCALIVADA
PUNTXADISCOS PILÓS

dilluns, 19 d’octubre del 2009

Una xerrada sobre la situació de la llengua a la Catalunya Nord obre el Correllengua de Tàrrega

El proper divendres 30 d’octubre s’inicia un any més el Correllengua a Tàrrega. A les 8 de la tarda tindrà lloc a la sala annexa de la Biblioteca Comarcal una interessantíssima xerrada sobre la història i l’estat de la llengua catalana a la Catalunya Nord, a càrrec d’una activista independentista nord-catalana. Les comarques catalanes del nord dels Pirineus (el Rosselló, el Conflent, el Vallespir, mitja Cerdanya i el Capcir) s’annexionaren a França amb la signatura del Tractat dels Pirineus l’any 1659 i han romàs sota domini francès des de llavors. Aquest 2009 es compleixen els 350 anys d’aquell tractat i per això un seguit d’entitats socials i polítiques de la Catalunya Nord impulsen activitats de divulgació i reivindicació durant el mes de novembre. Com cada any, la flama del Correllengua acabarà el 7 de novembre amb una manifestació a Perpinyà, però aquesta vegada amb més sentit que mai.

Des del Col·lectiu Perquè Vull! de Tàrrega no oblidem ni obviem el nostre vertader marc nacional i per això creiem molt important conèixer les peculiaritats de totes les realitats socials i lingüístiques de cadascun dels territoris que van de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar, o sigui, els Països Catalans. Portem 350 anys dividits com a poble i en el territori català sota domini francès s’ha intentat eliminar la nostra llengua i la nostra identitat durant tots aquests segles. Avui en dia, en conseqüència, la situació és molt preocupant i està clar que el català no té reconeixement oficial i continua menyspreat i atacat per l’administració francesa. De la mateixa manera, la resta de nació portem més de 300 anys d’ocupació sota dominació espanyola. Hi ha molts territoris en què el castellà està prenent espai al català i l’ús social de la llengua ha retrocedit i està retrocedint en les darreres dècades. Els governs del País Valencià o d’Aragó, en allò que ocupa a les comarques de la Franja de Ponent, porten dècades arraconant o posant traves per a l’ús i prestigi de la nostra llengua.

Així mateix, volem aprofitar per fer una petita reflexió i és que correspon als catalans i als catalanoparlants d’explicar i fer entendre als nous immigrants la importància que té la nostra llengua i la situació real de retrocés en què es troba. No podem passar-nos al castellà a la mínima; els hem de parlar en català i animar-los a què l’aprenguin i el parlin. El català es troba amb moltes problemàtiques arreu del territori i no hem d’oblidar mai que no només es parla a Catalunya.

Us animem finalment a què assistiu a tots els actes del Correllengua dels dies 30 i 31 d’octubre i especialment a què assistiu a aquesta interessant xerrada. Un cop finalitzi, s’anirà en cercavila pel Carrer Major fins a la Plaça Major i allí es realitzarà el II Concurs de Porronaires de Tàrrega. Us hi esperem!

dijous, 1 d’octubre del 2009

Correllengua de l'Urgell 2009, 12 d'Octubre


5a edició del Correllengua de l'Urgell, organitzat per diverses poblacions de la nostra comarca.
Una bona excusa per tal de trobar-nos a una festa que pretén ser un reivindicació de la nostra llengua.

Els objectius del Correllengua són dos:

- Reclamar un major ús social de la llengua en tots els àmbits que li són propis, tot incidint en la presa de consciència de la gent respecte aquest fet.

- La defensa de la unitat i l'oficialitat de la llengua catalana en tot el seu territori, de Salses a Guardamar i de Fraga fins a Maó.

Aquests objectius responen a la realitat lingüística i social del nostre país, que ens demostra que encara cal una tasca de suport a la llengua catalana.

Actes:

11h a Verdú, esmorzar popular i música.

12h Caravana per la Llengua de Verdú, a Tàrrega, Vilagrassa, Anglesola, Tornabous, Tarròs, la Fuliola, Boldú i Castellserà.

13h a Castellserà, cercavila amb els Grallers de la Barra.

14h Dinar popular al pavelló de Castellserà. Seguidament, concert amb la rumba de Carinyosa de Carlitos, i lectura del Manifest per la Llengua.

17h al mateix lloc, espectacle infantil amb Albert Show.

Entitats organitzadores o col.laboradores:
AEIG Marinada de Verdú, l'Esplai de Castellserà, Col·lectiu Perquè Vull!, La Rància, Ajuntament de Verdú, Ajuntament de Castellserà, Associació Guixanet, CAL, Diputació de Lleida i Consell Comarcal de l'Urgell