dilluns, 19 d’octubre del 2009

Una xerrada sobre la situació de la llengua a la Catalunya Nord obre el Correllengua de Tàrrega

El proper divendres 30 d’octubre s’inicia un any més el Correllengua a Tàrrega. A les 8 de la tarda tindrà lloc a la sala annexa de la Biblioteca Comarcal una interessantíssima xerrada sobre la història i l’estat de la llengua catalana a la Catalunya Nord, a càrrec d’una activista independentista nord-catalana. Les comarques catalanes del nord dels Pirineus (el Rosselló, el Conflent, el Vallespir, mitja Cerdanya i el Capcir) s’annexionaren a França amb la signatura del Tractat dels Pirineus l’any 1659 i han romàs sota domini francès des de llavors. Aquest 2009 es compleixen els 350 anys d’aquell tractat i per això un seguit d’entitats socials i polítiques de la Catalunya Nord impulsen activitats de divulgació i reivindicació durant el mes de novembre. Com cada any, la flama del Correllengua acabarà el 7 de novembre amb una manifestació a Perpinyà, però aquesta vegada amb més sentit que mai.

Des del Col·lectiu Perquè Vull! de Tàrrega no oblidem ni obviem el nostre vertader marc nacional i per això creiem molt important conèixer les peculiaritats de totes les realitats socials i lingüístiques de cadascun dels territoris que van de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar, o sigui, els Països Catalans. Portem 350 anys dividits com a poble i en el territori català sota domini francès s’ha intentat eliminar la nostra llengua i la nostra identitat durant tots aquests segles. Avui en dia, en conseqüència, la situació és molt preocupant i està clar que el català no té reconeixement oficial i continua menyspreat i atacat per l’administració francesa. De la mateixa manera, la resta de nació portem més de 300 anys d’ocupació sota dominació espanyola. Hi ha molts territoris en què el castellà està prenent espai al català i l’ús social de la llengua ha retrocedit i està retrocedint en les darreres dècades. Els governs del País Valencià o d’Aragó, en allò que ocupa a les comarques de la Franja de Ponent, porten dècades arraconant o posant traves per a l’ús i prestigi de la nostra llengua.

Així mateix, volem aprofitar per fer una petita reflexió i és que correspon als catalans i als catalanoparlants d’explicar i fer entendre als nous immigrants la importància que té la nostra llengua i la situació real de retrocés en què es troba. No podem passar-nos al castellà a la mínima; els hem de parlar en català i animar-los a què l’aprenguin i el parlin. El català es troba amb moltes problemàtiques arreu del territori i no hem d’oblidar mai que no només es parla a Catalunya.

Us animem finalment a què assistiu a tots els actes del Correllengua dels dies 30 i 31 d’octubre i especialment a què assistiu a aquesta interessant xerrada. Un cop finalitzi, s’anirà en cercavila pel Carrer Major fins a la Plaça Major i allí es realitzarà el II Concurs de Porronaires de Tàrrega. Us hi esperem!