dimarts, 8 de setembre del 2009

Crònica dels actes de la Diada

Tal i com estava anunciat, el passat 5 de setembre, el col·lectiu targarí Perquè Vull! realitzàrem els diferents actes previstos per commemorar la Diada Nacional de Catalunya. Aquest any també hem decidit avançar uns dies la celebració de la Diada perquè l’11 de setembre és la Fira de Teatre al Carrer i a efectes pràctics és molt més assequible així.


A la xerrada hi assistiren una quarantena de persones i anà a càrrec de la Mariona Lladonosa, membre de la Candidatura d’ Unitat Popular (CUP) de Lleida. Explicà el projecte de l’Ajuntament de convertir l’edifici del Roser d’aquesta ciutat en un Parador “Nacional”, o el que és el mateix, un hotel de luxe. Argumentà el seu posicionament contrari al projecte de la Paeria perquè no conserva el Patrimoni local per al conjunt de la ciutadania, perquè no ajudarà a millorar la degradació que el barri pateix i perquè el Parador esborrarà la història de la ciutat i del poble català ja que fou allí on resistiren i moriren els últims defensors de Lleida davant de les tropes borbòniques de Felip V el 1707. A continuació parlà un membre de l’Assemblea de Joves de Lleida (AJLL) per explicar l’actualitat del cas que pateix després de ser agredit i detingut l’11 de setembre passat mentre protestava pacíficament contra aquest projecte de la Paeria durant l’ofrena floral al Roser.

Imatge de la xerrada sobre el Roser de Lleida.


En segon lloc, començà l’àmplia mostra de cultura popular, seguida per prop de dues-centes persones i en la què hi participaren els Grallers de la Barra de Tàrrega amb els seus capgrossos, la Colla Bastonera del Pla de l’ Aigua de Lleida i els Bastoners del Casal Pere III de Balaguer. Durant la mostra es representà també el ball de la Polca d’Ours, un ball on s’implicà bona part de la gent que assistia a la mostra. Poc després, passades les 10 de la nit, s’inicià a la mateixa plaça de les Nacions el sopar popular amb gairebé un centenar de persones.


Ballant la Polca d'Ours durant la mostra de cultura popular

Els Bastoners del Pla de l'Aigua en plena actuació

Prop d'un centenar de persones al sopar


Tot seguit, tingué lloc la lectura del manifest abans de donar pas a l’actuació musical de Lo Noi Del Cirerer, un cantautor resident a Torà. Finalment, es posà música de fons per acabar una jornada popular i festiva dedicada a avançar cap a la independència dels Països Catalans.


Actuació de Lo Noi del Cirerer


Agraïm molt sincerament a tothom que ens ajudà a muntar els actes i a totes les persones que hi assistiren.

Salut i lluita!

Imatge que presentava la Plaça de les Nacions Sense Esta durant el sopar popular