dimarts, 25 d’agost del 2009

5 de setembre: Actes en motiu de la Diada Nacional de Catalunya a Tàrrega


El proper dissabte dia cinc de setembre, el Col·lectiu Perquè Vull! organitzarà un seguit d’actes per commemorar la diada de l’11 de setembre a la capital de l’Urgell. Com ja vàrem realitzar l’any passat i intentant defugir de les institucionalitzades celebracions que es porten a terme durant la Diada, el nostre Col·lectiu munta un seguit d’actes de caire més popular i que intentaran apropar més les reivindicacions pròpies d’aquesta data tan senyalada als ciutadans de Tàrrega.


Tots els actes es duran a terme a la Plaça de les Nacions Sense Estat i començaran entorn a les vuit de la tarda amb la xerrada que porta per títol “Salvem El Roser. Passat, present i futur”. Durant aquesta, gent de l’Assemblea de Joves de Lleida (AJLL) i de la Candidatura d’Unitat Popular de Lleida (CUP) intentaran explicar-nos la importància històrica que va tenir El Roser durant la derrota que patí el Principat a mans de Felip V, que acabà, com bé sabeu, l’11 de setembre de 1714 amb la caiguda de la ciutat de Barcelona. A part, la xerrada servirà com a presentació a Tàrrega de la campanya “Salvem El Roser, Gerard Absolució”, que serveix per a denunciar la conversió d’aquest edifici en Parador Nacional i alhora, l’agressió i detenció d’un jove que protestava pacíficament contra aquesta decisió el passat 11 de setembre.


Els actes continuaran a les nou del vespre amb una mostra de cultura popular a càrrec de diferents entitats de Ponent. Tindrem la presència de l’Associació Guixanet de Tàrrega, que actuaran amb els seus Grallers de la Barra i els seus cap-grossos, i els balls de bastons dels Bastoners del Pla de l’Aigua de Lleida i dels Bastoners del Casal Pere III de Balaguer. Tot seguit hi haurà un sopar amb productes de la terra a un preu popular de 8 € (es prega confirmar les reserves a la direcció de correu del Col·lectiu, perquevull@moviments.net). Per finalitzar la diada, hi haurà l’actuació musical del cantautor resident a Ponent, Lo Noi Del Cirerer.


A part d’aquests actes, diverses organitzacions de l’esquerra independentista de Ponent n’organitzen d’altres de cara a la commemoració de la Diada. El divendres quatre de setembre es celebrarà a Balaguer un sopar amb el lliurament dels premis Moragues-Basset i Manuel Gonzàlez Alba i una posterior actuació musical, actes organitzats pel Casal Pere III de Balaguer. La nit del deu de setembre hi haurà a Mollerussa, una Marxa de Torxes per la Independència, acte organitzat, entre d'altres, pel Casal Popular l’Arreu. I com es habitual cada any, l’onze de setembre tindrà lloc a Lleida la tradicional ofrena al Roser i la posterior manifestació que comptarà amb mostres de cultura popular i un acte polític.


Esperem comptar amb vosaltres en la totalitat d’aquests actes, ens veiem a la plaça i bona Diada!