dilluns, 6 de juny del 2011

Els riscos de l’energia nuclear, xerrada al Casal Popular El Rostoll

El Casal Popular El Rostoll, que fou inaugurat el mes de maig, arrenca les seves activitats amb una xerrada dedicada a l’energia nuclear. En aquests dies, arran de la trista situació de Japó que tots coneixem, el debat sobre les centrals nuclears s’ha tornat a posar amb força damunt de la taula dels ciutadans i de la classe política d’arreu del món. A més, a casa nostra, fa mesos que ens manifestem per impedir que s’acabi instal·lant un cementiri nuclear (Magatzem Temporal Centralitzat) a Ascó. La Coordinadora AntiNuclear de Catalunya (CANC) porta dècades denunciant els riscos de l’energia nuclear; actualment es denomina Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya, amb les mateixes sigles.

El model energètic dels Països Catalans és fruit d’una nul·la planificació i de la cessió als poders econòmics: les quatre centrals nuclears que avui funcionen als Països Catalans són propietat de les grans multinacionals elèctriques Endesa i Iberdrola.

No es cap novetat que som víctimes de la dependència dels combustibles fòssils com el petroli i el gas natural. A més, el consum provinent de les energies renovables dista molt de ser el més aconsellable per apropar-nos a un model de desenvolupament sostenible. Però de totes maneres, cal dir amb claredat que aquesta tampoc en seria la solució en últim terme. No podem obviar que el problema real és el desorbitat continu creixement de consum d’energia que tot el primer món generem. Cal caminar decididament, doncs, cap un model de decreixement a tots els nivells i això passa també, és clar, pel del consum d’energia. Necessitem un canvi profund en el nostre model energètic, tant pel planeta com per les generacions futures.

Aquest proper divendres a les vuit del vespre, al Casal Popular el Rostoll (C/Ardèvol 12 bis) de Tàrrega, hi vindrà el Sergi Saladié, portaveu de la CANC i professor de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, per parlar-nos de l’energia nuclear, el cementiri nuclear, les alternatives energètiques, l’accident de Fukushima i altres qüestions relacionades amb aquest tema.

Us convidem a tots a assistir a aquesta xerrada per compartir els uns amb els altres reflexions, opinions i punts de vista. 

Per la defensa del territori!
Visca la terra!