dilluns, 26 d’octubre del 2009

El proper divendres 30 i dissabte 31 d'octubre es celebrarà la sisena edició del Correllengua a la ciutat


Després de tres segles i mig de persecució política i lingüística, la realitat que es viu avui als Països Catalans és encara de conflicte lingüístic. La lluita per la conservació del català ha esdevingut una necessitat vital per a la nostra nació. La situació de bilingüisme oficial, no constitueix, una bona solució per al conflicte lingüístic i per a la normalització de la llengua catalana. L’apel•lació al bilingüisme, a més, sol servir només com a tapadora per obviar situacions claríssimes d’injustícia, d’opressió o de subordinació. Tanmateix aquest no és l’únic fenomen contrari a la normalització de la llengua catalana, també ho és la seva divisió, tal i com estan promovent alguns sectors del País Valencià.

Avui dia, i encara amb més motiu davant dels reptes de la construcció europea, ens cal enfortir la nostra personalitat com a poble. En aquest sentit, la llengua esdevé un element bàsic de la nostra identitat col•lectiva i un element clau per a la plena integració de les persones nouvingudes.
Cada dia són més les ciutadanes i els ciutadans que perceben el procés de substitució lingüística que pateix la llengua catalana: mentre el coneixement de la llengua catalana avança i hi ha més persones que saben parlar-la i escriure-la, l'ús social de la llengua disminueix.

Si aquest procés no s'inverteix, la llengua catalana entrarà, fatalment, en fase terminal. Davant d’aquesta situació, a la llengua catalana li queden dues alternatives: la substitució definitiva per part de l’espanyol i el francès o bé la plena normalització com a llengua preeminent i comuna arreu dels Països Catalans.

D'aquí, la necessitat de mobilitzar, un altra vegada, la societat civil catalana aprofitant el dinamisme que ens ha caracteritzat al llarg de la nostra història. Per aquest motiu hem preparat uns actes festius i reivindicatius que pretenen arribar a gent de totes les edats:

Divendres 30
20h Biblioteca: Xerrada sobre l’estat de la llengua a la Catalunya Nord
21h Plaça Major: 2on Concurs de Porronaires, i sopar-tastet

Dissabte 31
17h Jardí Ateneu: Cercavila amb: La Fal•lera Gegantera, Esbart Albada, Pio Guantxo i Rosalia, Youngers Batucada, Dimonis de la BAT i Grallers de la Barra
18h Pati: espectacle infantil amb Albert Show
Xocolatada i castanyes, amb l’Agrupament Escolta
23h Sala Mercat: concert gratuït amb
DIJOUS PAELLA
EL BELDA I EL CONJUNT BADABADOC
ESCALIVADA
PUNTXADISCOS PILÓS