dilluns, 12 de gener del 2009

Les ARE a debat (2.500 nous habitatges a Tàrrega?)

Les Àrees Residencials Estratègiques (ARE) són una mesura presa de forma unilateral pel Govern d’Entesa de la Generalitat de Catalunya que consisteix en construir 90.000 nous habitatges a 86 municipis catalans, entre ells Tàrrega. A la nostra ciutat li toca una ARE de 2.522 habitatges, una de les més grans i desproporcionades del Principat si tenim en compte el nombre d’habitants.

A partir del Decret 1/2007 de 16 d’octubre de 2007, de mesures urgents en matèria urbanística, es crea una via directa per posar sòl a disposició dels promotors i edificar massivament habitatge en el menor temps possible. Les ARE poden prescindir dels Plans d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) vigents i permeten crear barris inexistents en el planejament municipal, a més de reduir al màxim tots els tràmits, terminis, controls i normativa exigits per poder urbanitzar.

Des del Col.lectiu Perquè Vull!, doncs, critiquem aquesta intervenció perquè atempta contra l’autonomia dels ajuntaments i, a la vegada, critiquem la connivència del consistori targarí ja que no té en compte l’opinió de la ciutadania. En uns temps en què les paraules “participació ciutadana” estan tan presents, no entenem que una mesura tan important en el futur immediat de Tàrrega sigui acceptada sense un debat públic previ.

Alhora, no estem d’acord amb el model de creixement insostenible i indefinit que des de fa uns anys promou l’Ajuntament. Si tenim en compte que a la nostra ciutat som aproximadament uns 16.000 habitants, amb la construcció d’aquesta ARE se li sumaria a Tàrrega tot un barri amb més de 6.000 noves persones amb tot el que això implica de mancança de serveis públics i inexistència de teixit associatiu. L’ARE suposa un model contrari als principis de preservació del territori i de sostenibilitat que com a targarins defensem.

Tot i que una part d’aquests habitatges sembla que seran de protecció oficial, també entenem que són necessàries l’aplicació d’altres mesures, com el foment de la rehabilitació i la utilització de pisos buits. Defensem que el dret a l’habitatge sigui un dret efectiu. En l’actualitat, per exemple, segons estudis del Ministeri de l’Habitatge, a la província de Lleida hi ha més de 8.000 pisos nous buits i, per tant, les ARE no responen a les necessitats reals d’habitatge, sinó que és una mesura per pal•liar la crisi del sector immobiliari.

Per argumentar de forma més extensa i exposar obertament la postura del Col.lectiu, invitem i animem a tota la ciutadania a assistir a la xerrada i debat que tindrà lloc a la sala adjunta de la Biblioteca comarcal el proper dissabte 24 de gener a les 8 dels vespre. Us hi esperem!