diumenge, 17 d’agost del 2008

Per la Diada, penja l'estelada!

El passat 7 d’Agost, el Col·lectiu Perquè Vull! i l’Associació Guixanet varen presentar a l’Ajuntament de Tàrrega, com ja s’ha fet en molts d’altres municipis catalans, una moció demanant que durant la Diada Nacional de l’Onze de Setembre es pengi en un lloc destacat de l’edifici de l’Ajuntament, la senyera estelada, en commemoració del centenari de la seva creació.

Aquest any s’ha instituït la Comissió Cent Anys d’Estelada, comissió que difon aquesta efemèride mitjançant actes commemoratius i pedagògics, recordant els primers antecedents gràfics on apareixia una senyera estelada l’any 1908. Realment, però, l’estelada com la coneixem avui en dia fou dissenyada i impulsada per Vicenç Albert Ballester el 1919. Precisament, en Vicenç Ballester ha entrat aquest 2008 a l’Enciclopèdia Catalana, gràcies a la seva infatigable tasca en favor de les llibertats catalanes a través de múltiples iniciatives, tan polítiques com culturals. Alhora, l’any 2008 és una data d’aniversari doble, ja que el centenari de “l’estelada original” coincideix també amb el quarantè aniversari del canvi en l’estel, arran del naixement del Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN), l’any 1968.

A l’espera del que decideixi el Ple de l’Ajuntament i recordant que Tàrrega ja participà en la campanya “Un País, Una Bandera”, animem a tots els targarins i targarines, així com a la gent de la resta de la comarca i del país, a unir-se a aquesta celebració penjant la bandera estelada durant la celebració de la Diada d’enguany (i en tota la resta de les nostres festes i diades!), que alhora coincideix, amb la celebració de la Fira de Teatre al Carrer a la nostra ciutat.